-
چهارشنبه, ۲۴ ارديبهشت ۱۳۹۹، ۱۰:۱۹ ق.ظ
-
۸۳۳
سیستمعامل چیست؟
سیستمعامل مهمترین نرمافزاری است که مدیریت منابع دستگاه ما را بر عهده میگیرد. منظور از دستگاه میتواند کامپیوتر، لپتاپ، موبایل، روتر، سوئیچ یا حتی مودم خانگی و.... باشد.
کار سیستمعامل چیست؟
کار سیستمعامل برقراری ارتباط میان قطعات دستگاه و کاربر نهایی یعنی ما است و هر آنچیزی که با آن کار میکنیم به واسطه وجود سیستمعامل است.
با این توجه به تعاریف بالا، سیستمعاملها را میتوان در دستهبندیهای مختلفی تقسیم کرد که معروفترین نوع آن تقسیمبندی زیر است:
تقسیمبندی انواع سیستمعامل
سیستمهای عامل را میتوان به ۳ دسته کلی تقسیم کرد و هر کدام زیر دستههای خود را دارا هستند. این سه دسته عبارتند از:
- سیستمعاملهای کامپیوتر
- سیستمعاملهای موبایل
- سیستمعاملهای دستگاههای دیگر
در ادامه به معرفی انواع آنها میپردازم و شما را با این دنیای جذاب و دوست داشتنی آشنا میکنم.
۱- انواع سیستمعامل کامپیوتر
-
ویندوز
ویندوز با نصب بر روی بیش از ۹۰% کامپیوترهای جهان، محبوب ترین سیستمعامل کامپیوترهای شخصی است. محیط کاربری گرافیکی و آسان، نرمافزارهای فراوان، پشتیبانی سختافزاری بینظیر و …. ویندوز را به محبوبترین سیستمعامل جهان تبدیل کرده است. حق امتیاز ویندوز متعلق به شرکت مایکروسافت است که بزرگترین شرکت نرمافزاری دنیا محصوب میشود.
غول نرمافزاری دنیا ، سیستمعاملهای خود را به دو دسته تقسیم میکند که در برنامه لایو به طور کامل تشریح شده است و عبارتند از:
۱- ویندوزهای کلاینت
ویندوزهای XP، ویندوز ۷ ، ویندوز ۸ و ۸٫۱ و ویندوز ۱۰ جزو این دسته هستند.
۲-ویندوزهای سرور
ویندوز NT ، ویندوز ۲۰۰۰ سرور ، ویندوز ۲۰۰۳، ویندوز ۲۰۰۸، ویندوز ۲۰۱۲، ویندوز ۲۰۱۶ و ویندوز ۲۰۱۹ جزو دسته ویندوزهای سرور شرکت مایکروسافت هستند.
-
یونیکس
یونیکس را میتوان پدر سیستمعاملهایی دانست که بعد از این نام میبریم. سیستمعاملهایی مانند لینوکس، مک، اندروید و آی او اس. پس سیستمعامل بسیار مهمی است که در فیلم میتوانید توضیحات بیشتر را ببینید.
-
لینوکس
لینوکس یک سیستم عامل متن باز است و هر شخص و یا شرکتی در جهان اجازه دارد هسته اصلی آن را برداشته و برای خودش یک لینوکس دیگر تولید کند و با نام خود عرضه کند. این اتفاق به تعداد بسیار زیادی در جهان رخ داده است. به هر کدام از ورژن های اختصاصی شده لینوکس یک توزیع یا DISTRO یا DISTRIBUTION گفته میشود. حال اینکه افراد برای ساخت یک توزیع باید از کد هسته لینوکس دیگری استفاده کنند و لینوکس خود را بر پایه قابلیتهای آن بنویسند.
مشهورترین توزیعهای لینوکس در جهان که انواع دیگر لینوکس بر پایه آن نوشته میشود عبارتند از:
- لینوکسهای بر پایه RPM
- لینوکسهای بر پایه DEB
- لینوکسهای بر پایه SLACKWARE
- لینوکسهای بر پایه GENTOO
- لینوکسهای بر پایه PACMAN
- و دیگر توزیعهای پایهای لینوکس
-
مک او اس
سیستم عامل محبوب شرکت اپل که میتوان گفت زیباترین محیط گرافیکی را در اختیار دارد و بهشتی برای طراحان و ادیتورهای فیلم است. نرمافزارهای اختصاصی و جذاب، کامپیوترهای زیبا و قوی، سیستمعامل مک را به انتخاب اول طراحان گرافیک در جهان تبدیل کرده است. ( البته بازار خیلی کمتری نسبت به ویندوز و لینوکس را در اختیار دارد)
۲- انواع سیستمعامل موبایل و دستگاههای همراه
دستگاههایی که در این دسته قرار میگیرند شامل موبایلها، تبلتها، ابزارهای پوشیدنی مانند ساعت و دستبند سلامتی و غیره هستند. البته با گسترش اینترنت اشیا در آینده نزدیک شاهد وسایل خانگی هستیم که دارای سیستمعامل اندروید هستند و میتوان با گوشی موبایل با آنها ارتباط برقرار کرد.
-
اندروید
اندروید متعلق به شرکت گوگل است و قابل استفاده توسط شرکتهای تولید کننده گوشی موبایل است. اندروید در حال حاضر محبوبترین سیستم عامل گوشیهای همراه به حساب میآید.
-
آی او اس
آی او اس (IOS) متعلق به شرکت اپل است و به صورت انحصاری برای گوشیهای موبایل، تبلتها و ساعتهای هوشمند اپل تولید و عرضه شده است. برای توضیحات بیشتر ویدیو زیر را مشاهده کنید.
-
ویندوزفون
متعلق به شرکت مایکروسافت است، به مانند ویندوز کامپیوترهای شخصی خودش است و ارتباط بسیار خوبی با آن برقرار میکند. ویندوز فون را نیز شرکتهای مختلف میتوانند بر روی گوشیهای تولیدی خود نصب کنند ولی با استقبال عمومی خوبی همراه نبوده است و محبوبیت کمتری نسبت به دو رقیب دیگر خود دارد.
۳- سایر سیستمعاملهای موبایل
سیستمعاملهای بسیار زیادی دیگری نیز وجود دارند که از محبوبیت کمتری برخوردار هستند و در برنامه ویدیویی به آنها اشاره شده است. برخی از آنها عبارتند از:
- RIM سیستمعامل شرکت BLACKBERRY
- JAVA
- SYMBIN
- BADA
- و …